Free hosting ic.cz: big fail

Kdyby se mi stalo totéž, co se povedlo administrátorům ic.cz, tak asi vyhlásím bankrot, měním si jméno a prchám někam do Bolívie.

A co že se stalo? Asi největší poskytovatel free webhostingu u nás, www.ic.cz, už minimálně týden (to je doba, kdy jsem na to víceméně náhodou přišel) není schopen opravit konfiguraci webového serveru (rozumějte, přidat do konfiguračního souboru pár písmenek). Prostě a jednoduše už neinterpretuje soubory *.php5, ale zachází s nimi jako s neznámým typem. Tedy stylem: "stáhněte si soubor". A to sám donutil uživatele, kteří chtěli využívat PHP 5, aby používali tyto koncovky souborů. Koncovky *.php zůstávaly totiž dříve vyhrazeny pro PHP 4.

To zní celkem logicky. Také by se dalo pochopit, že se hromadně přejde na PHP 5. Ale přece si nemůžou dovolit nějakým upgradem vyřadit z provozu stovky webových aplikací svých klientů! Ono ani nejde jen o to, že aplikace jsou vyřazeny z provozu, oni dokonce komukoliv zobrazí zdrojové kódy, a to včetně hesel do databáze apod.

Však si schválně zkuste najít nějaké webovky na freehostingu *.ic.cz, které používají php5 (zkuste správný dotaz na Google, ten vám jich najde).

webhosting ic.cz dovolí sthánout zdrojové kódy php5
Tip 1: Pokud jste klienty ic.cz a postihla vás tato neomluvitelná chyba, apelujte na adminy, ať to obratem napraví. U některých aplikací by ještě mohlo pomoci přepsat php5 soubory na php. Chápu, že někde to možné není.

Tip 2: Pokud si svých zdrojových kódů a dat v databázi ceníte třeba jen na 25,-- Kč / měsíc, zkuste nějaký profi hosting za rozumnou cenu: Například studentský hosting od www.vas-hosting.cz.

Comments

  1. Hmm, naštěstí používám koncovky .php a soubory s hesly a konfiguračními soubory chráním pomocí "deny from all" v .htaccess, takže k nim mají přístup jen skripty na serveru a stáhnout přímo by tak jako tak jít neměly. Ale stejně je to docela fail.

    ReplyDelete

Post a Comment