Aveiro - portugalské Benátky

Ve středu 11. května jsme společně s Pafčou, Terkou a Luckou podnikli krásný výlet do portugalského městečka Aveiro a přilehlého Ílhavo [mapa] (celé přilehlé okolí má téměř 114 tisích obyvatel – z toho budou významnou část tvořit zcela jistě rybáři).
Aveiro je často známé jako "portugalské Benátky", a to především pro své vodní kanály, po kterých turisty vozí místní gondoliéři na svých, často dost odvážně pomalovaných, bárkách. Ovšem nenechte se zmást. Místo zpěvu Vám pustí HiFi věž a místo odrážení bidly či veslování Vás čekají dieslové motory – inu, pokrok nezastavíš. ;-)






Aveiro je také známé pro svou produkci soli a pro ovos moles, které zde koupíte na každém rohu.
Z Aveira jsme se vydali s místním autobusákem, který to celkem nebojácně kroutil na malých kruhových objezdech, otvíral dveře za jízdy a rozjížděl se ve chvíli, kdy jsem byl ještě jednou nohou v autobuse, na pár kilometrů vzdálené pobřeží Atlantiku. Tady nás čekalo už jen sluníčko, parádní písek, bezva vlny, serfaři, rybáři, krásné mušle a místní maják. Portugalci říkají farol.

To je ten lighthouse a má fotka, kterou
můžete najít na Google mapách
.

Takže, až se ocitnete někdy v Portugalsku, určitě se nezapomeňte podívat do Aveira. Stojí to za to. A to včetně té projížďky na gondole (za 5 éček asi 45 minut cestování po vodních kanálech Aveira).
Více fotografií z tohoto výletu najdete v mém Picasa albu.

Comments