Vlastní mp3 vyzvánění v iPhone 3G

Na toto téma jsem už kdysi článek napsaný měl a byl to článek poměrně oblíbený. Myslím si tedy, že nebude na škodu, když tu ve zkratce zmíním, jak na to.

Vycházím i z Vašich původních komentářů, takže doufám, že doladím "předchozí nedostatky a nejasnosti" a tato verze bude ještě užitečnější! :)

Ano, na Apple iPhone 3G(S) si můžete nahrát jako vyzvánění svou libovolnou oblíbenou mp3, wma, wav, ... A nepotřebujete k tomu žádný jailbreak. Jen je nutno pamatovat na drobné omezení: délka vyzvánění nemůže být delší než 30 sekund.

Co je potřeba?
iPhone, iTunes, propojovací USB kabel a nějaká ta pěkná melodie

Jak na to?
1) Konfigurace iTunes
Po spuštění iTunes je potřeba vlézt do nastavení (Edit -> Preferences...) a na záložce General zaškrtnout zdroj (položka Sources) Ringtones.
Tím zařídíme, aby se nám Ringtones vůbec objevily v naší library a my je mohly synchronizovat.

2) Přidání souboru
Do naší iTunes Library si přidáme tu skladbu, ze které chceme vytvořit vyzvánění! To provedeme jednoduše: File -> Add File to Library (Ctrl + O).

3) Úprava na požadovanou délku
Námi nahranou skladbu vyhledáme v iTunes knihovně. Klikneme na ni pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vybereme položku Get Info.
Následně se přepneme na kartu Options, kde doporučuji lehce zvýšit hlasitost (možná jsem ale nahluchlý, tak to berte s rezervou ;)) a potom nastavit Start Time a Stop Time tak, aby byl úsek max. 30 sekund.
Pak jen potvrdíme stiskem OK.

4) Konverze na vyzvánění
V seznamu hudby klikneme opět pravým tlačítkem na naši oblíbenou, výše upravenou, píseň a z kontextového menu vybereme volbu Create AAC Version.

5) Přejmenování souboru
Po konverzi na AAC verzi se nám objevila v seznamu hudby nová položka se stejným názvem, jen s onou požadovanou délkou. Tuto si normálně z iTunes seznamu přetažením myší (drag & drop) přesuneme někam do dokumentů (já si ve složce hudba vytvořil novou složku s názvem "vyzvánění") nebo třeba na plochu.
Jak je po přetažení vidět, nový soubor má koncovku ".m4a".

Tady si dovolím malou poznámku pro ty, kteří u sebe koncovku nevidí.
Pravděpodobně máte ve Windows zapnuté "skrývání přípony souborů známých typů". V takovém případě je potřeba jej zapnout, nebo použít například Total Commander.
Jak zapnout zobrazování přípon?Z menu okna (pro jeho zobrazení stiskněte klávesu Alt) vyberte položku Nástroje -> Možnosti složky...
Z vyskočivšího dialogového okna vybereme kartu Zobrazení a na té odškrtneme položku Skrýt příponu souborů známých typů.
Zpátky k vyzvánění. Pro jeho funkčnost je potřeba koncovku přejmenovat z "m4a" na "m4r".

6) Nahrání vyzvánění do iTunes
Asi nejjednodušší způsob, jak dostat naše nové vyzvánění do iTunes, je opět ho přetáhnout myší, tentokrát v opačném směru.
Po tomto zkopírování by se nám mělo vyzvánění objevit v iTunes pod položkou Library - Ringtones.

7) Synchronizace, aneb chci to do iPhonu
Do iPhonu dostaneme nové vyzvánění po připojení USB kabelem k počítači, nastavení a spuštění synchronizace. V iTunes je potřeba povolit synchronizaci Ringtones. To uděláme kliknutím na náš iPhone v levém sloupci a záložku Ringotnes v hlavní části okna. Tam zaškrtneme Sync Ringtones.

No a potom zbývá krok poslední, kliknout na tlačítko Sync.

8) Nastavení vyzvánění v iPhone
Po úspěšné synchronizaci se nám nové vyzvánění objeví v iPhonu mezi ostatními vyzváněcími tóny, respektive hned nad nimi. (Settings -> Sounds -> Ringtone)


A to je vše. Tak mnoho zdaru a hodně příchozích hovorů. ;-)

Comments

  1. Jupíííí, Honzí strašně mooc děkuji za návod :-), je to jak pro tupce = pro mně, takže jsem to zvládla. Ještě jednou moc díky Vlasta

    ReplyDelete

Post a Comment