Postřehy z HTML5 Roadshow

Nebudu tu kompletně popisovat, co se probíralo na pražské HTML5 Roadshow, protože ještě máte možnost ji navštívit třeba v Liberci či Pardubicích (a dalších městech) a zúčastnit se live. Osobnímu zážitku se stejně nic nevyrovná. ;-)

Ale pár postřehů tu vypíchnu

Hlavním partnerem je Microsoft, ale dá se to vydržet. Štěpán Bechynský je skvělý řečník a atmosféra byla příjemná. Vzhledem k tomu, že Štěpán působí v Microsoftu jako "evangelista pro developery" je nutno skousnout, že všechny ukázky probíhají v IE9 / IE10, vyhledává se na Bingu a kód se píše ve Visual Studiu. Když už se pustí Chrome, tak jen aby se ukázalo, v čem ještě zaostává. ;-)
Je jasné, že pokud by přednášeli lidé z Google, byla by situace naprosto opačná. Ačkoliv Microsoft osobně moc nemusím, bylo dobré podívat se, jak se modré Éčko posunulo. A Visual Studio -- z mého pohledu se jedná každopádně o nejlepší produkt Microsoftu.
Dalším partnerem byl computerworld, takže jsem si odnesl i aktuální číslo časopisu, obohaceného o hromadu letáčku. Většina pochopitelně od Microsoftu, ale dva mě tam zaujaly. První -- sleva na vybrané tituly z nabídky Zoner pressu. A druhý -- pozvánka na Red Hat Cloud Tour 2011.


Jak už tvítoval Martin Hassman, ano hostesky byly naprosto v pořádku. ;) Zrovna tak občerstvení i oběd. Ale teď už:

HTML5, CSS3 a JS

  • 22. září spuštěno www.html5.cz -- převážně česky o HTML5 na jednom místě.
  • Až 60 % HTML5 specifikace je nařízení pro parsery, jak pracovat s kódem -- v podstatě to znamená, že jak validní, tak nevalidní kód by mohly různé prohlížeče prezentovat víceméně stejně.
  • Součástí HTML5 jsou Microdata (itemscope, itemtype, itemprop, ...) -- nástupce microformátů, nezbytné pro Google, Bing, Yahoo atd. Více na www.schema.org.
  • Custom data attributes (data-my-key) -- přidejte si k tagům vlastní atributy (může se hodit např. ve spolupráci s JavaScriptem). Všechny začínající data- jsou validní.
  • Formuláře -- nové typy formulářových prvků s autovalidací, snaha snížit potřeby JS.
  • Media Queries Modules -- @media all and (min-width: 640px) {…}
  • MS Expression Web 4 SuperPreview -- celkem šikovný nástroj. Zkoukněte své weby, jak vypadají v různých prohlížečích na různých platformách, a to bez nutnosti jejich instalace (prostě se vyrenderuje v cloudu).
  • Ecmascript testy -- 11 tisíc testů pro prohlížeč: test262.ecmascript.org
  • HTML5 offline capabilities -- Web Storage max. 5 MiB na doménu. Někomu se to asi zdálo jako rozumný nápad.
  • Contected devices -- používat meta tag viewport. 

<meta name="viewport" content="width=device-width,initial-scale=1">
No, zajímavé povídání, a to i pro ty, kteří už o HTML5 vědí více či méně… doporučuji.

Comments